Το μέλι ως αντιμικροβιακό προϊόν

11-10-2012

Εκτός από όλες τις άλλες ευεγερτικές ιδιότητες του μελιού για την υγεία μας, πρόσφατα μια έρευνα το συνέδεσε με αντιμικροβιακή δράση κατά των υπεύθυνων  μικροβιών για νόσους του περιοδοντίου.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν και συνέκριναν την αντιβακτηριδιακή  δράση  του μελιού με την αντίστοιχη δράση της 0.2% χλωρεξιδίνης  κατά κάποιων μικροβίων της στοματικής κοιλότητας. Στην έρευνα συμμετείχαν 66 εθελοντές ηλικίας 20-24 χρόνων και οι δείκτες πλάκας αυτών εξετάστηκαν την πρώτη και την τέταρτη ημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι πλύσεις "μελιού" μπόρεσαν να αναστείλουν την ανάπτυξη των 6 εξετασθέντων μικροβίων της στοματικής κοιλότητας στο εργαστήριο και επίσης τόσο οι πλύσεις "μελιού", οπως και οι πλύσεις χλωρεξιδίνης ελάτωσαν το σχηματισμό μικροβιακής πλάκας στο στόμα.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την περίληψη του άρθρου:  www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2012.110461.